СИМПТОМИ

ПРИЗНАЦИ НА БОЛЕСТТА

Симптом е всяко отклонение от нормалното, което пациента преживява и може да бъде причинено от болестта;
Признак е всяко отклонение от нормата, което лекаря открива при прегледа

Често пациентите с ХЛЛ нямат никакви болестни симптоми при поставянето на диагнозата. Всъщност понякога заболяването се открива при рутинни кръвни изследвания. Според експертите около 1/3 от пациентите с ХЛЛ живеят години, дори десетилетия без симптоми на болестта или усложнения. Друга 1/3 от пациентите ще имат нужда от незабавно започване на лечение или за период от три до пет години ще имат симптоми, налагащи започване на лечение. Друга трета от пациентите ще имат „спящо” заболяването, което ще премине в активно, но ще отговори на лечението. Трябва да се знае, че всеки човек е уникален и не винаги хода на болестта може да бъде предвиден.

Симптомите на ХЛЛ се появяват, когато злокачествените В-клетки се натрупат в определени части на тялото като кръвообращение, костен мозък, лимфни възли и далак като подтискат нормалните клетки от кръвта. Например, когато лимфоцитите се натупат в лимфните възли те се уголемяват (лимфаденопатия). Когато се натрупат в костния мозък те засягат нормалното кръвотворене предизвиквайки намаление на червените кръвни клетки (анемия), неутрофилите (неутропения) или на кръвните плочки (тромбоцитопения); Възможно е също уголемяване на черния дроб, далака или подуването на лимфни възли по шията, подмишници или в слабините.

  • ТЕМПЕРАТУРА ИЛИ ВТРИСАНЕ
  • ЗАГУБА А ТЕГЛО (10% ОТ НОРАЛНОТО ТЕГЛО ЗА ПЕРИОД ОТ 6 МЕСЕЦА)
  • НОЩНИ ИЗПИТЯВАНИЯ
  • УМОРА

Въпреки, че симптомите в началото на болестта са неясни и неспецифични е важно всеки с такива симптоми да се посъветва с лекар. Началото на симптоми при ХЛЛ означава, че болестта е активна и е необходимо започване на лечение.

Често при ХЛЛ няма симптоми. Първото нещо, което може да пробуди съмнения за болестта са кръвните изследвания, показващи повишение на левкоцитния брой. Понякога е възможно да има и симптоми, затова трябва да информирате своя лекар при наличие на някой от следните симптоми:

  • безболезнени уголемени лимфни възли по шията, подмишниците или слабините
  • лесна умора
  • болка или тежест под ребрата
  • повишена температура или инфекция на кожа, бели дробове, бъбреци и т.н.
  • загуба на тегло

Ако след прегледа лекарят се съмнява за ХЛЛ, ще назначи други изследвания за да потвърди диагнозата. Това включва пълна кръвна картина, биопсия на лимфен възел, изследване на костен мозък или други изследвания.

Споделете знанието