5km run в името на героите донори

Донорите на стволови клетки са герои, защото с малка част от кръвта си спасяват живот

На 16.10 в Южен парк, София, се състоя минимаратон 5 км., в който екип на Български регистър за донори на стволови клетки и прекрасните доброволки Мариета Стойнева и Емма от Българско Сдружение Лимфом взеха участие под мотото “Бягай в името на героите – донори на стволови клетки“.

Събитието имаше за цел да популяризира дарителството на стволови клетки, които се използват за спасяване на човешки животи при пациенти с онко-хематологични заболявания, които имат нужда от донор.

Искате да сте супергерой, но не знаете как?

А мислили ли сте да се регистрирате като потенциален донор на стволови клетки и да спасите живот!

Можете да го направите по няколко лесни начина:

  1. На място в Александровска болница, където се намира Български регистър за донори на стволови клетки;
  1. Във всяка една лаборатория Рамус на територията на страната можете безплатно и бързо да дадете кръвна проба и да заявите желание да се регистрирате. Процедурата е безплатна за потенциалния донор. Пълен списък на лаборатории и манипулационни Рамус в София и страната можете да намерите на този линк: www.ramuslab.com/лаборатории-и-манипулационни
  1. Искате да бъдете герой, докато си пиете кафето вкъщи? Можете да попълните онлайн форма тук  “Формуляр за заявяване на желание за включване в Регистъра” и ние ще Ви пратим комплект за взимане на проба от устната лигавица. Ще получите по куриер пратка с тампон за вземане на ДНК от устна лигавица. Ще трябва да изпратите (за своя сметка) пробата на адрес:

Адрес: гр. София, ул. „Георги Софийски” № 1, УМБАЛ Александровска”, Клиника по клинична имунология.
Лице за контакт: Цветелин Луканов, биолог или проф. Милена Иванова, тел. 02/9230760 или тел. 02/9230496.

Научете повече на тази страница: Дарителство на стволови клетки

Снимки от събитието

Да за живот

Споделете знанието