ХОДЖКИНОВ ЛИМФОМ

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БОЛЕСТТА НА ХОДЖКИН

Болестта на Ходжкин (Ходжкинов лимфом) е вид раково заболяване засягащо клетките на имунната система. Имунната система е тази, която се бори с инфекциите и други заболявания.

Лимфната система е част от имунната система, тя включва:

  • Лимфни съдове: лимфната система се състои от мрежа от лимфни съдове, които се разклоняват във всички тъкани на организма.
  • Лимфа: лимфните съдове са изпълнени с бистра течност наречена лимфа, тя съдържа бели кръвни телца и по-специално лимфоцити (В и Т лимфоцити)
  • Лимфни възли: лимфните съдове са свързани с малки кръгли образувания от лимфна тъкан наречени лимфни възли. Групи от лимфни възли се намират по врата, подмишниците, гръдите, коремната кухина и слабините. Те улавят и отстраняват бактерии или други вредни съставки съдържащи се в лимфата.
  • Други части на лимфната система са тонзилите, тимуса и слезката. Лимфна тъкан се намира и в други части на тялото като стомах, кожа и тънки черва.

Поради факта, че лимфна тъкан се намира в различни части на тялото, Ходжкиновия лимфом може да започне почти от всяка. Обикновено първоначално започва от лимфни възли над диафрагмата (тънък мускул разделящ коремната кухина от гръдния кош), но също може да започне от група лимфни възли. Понякога започва от други части на лимфната система (стомах, тонзили);