Хематологични болести и фертилитет

В епизод 11 на рубриката на МБАЛ „Надежда“ – „Надежда в мола – Вие питате, специалистите отговарят“ от 14.10,2022, разговорът беше за хематологичните заболявания, тяхната диагностика и лечение, както и защо е важно да говорим за запазване на фертилитета преди онкохематологична терапия.

Хематологични заболявания и фертилитет

д-р Камелия Милчева Гост в студиото беше д-р Камелия Милчева – клиничен хематолог с професионални интереси в областта на трансплантацията на стволови клетки, хематологията на бременността и имунохематологията.

Консултант по клинична хематология на информационния портал на МБАЛ „Надежда“ www.zapazi.me, който цели да информира защо лечението на онкологичните заболявания поставя в риск репродуктивните възможности и кога и как те могат да бъдат съхранени.

Тази година д-р Камелия Милчева участва и като посланик в кампанията „Запази надежда“, която се провежда за четвърта поредна година и този път е с фокус върху запазването на възможностите за дете преди, по време на и след онкологично лечение и повишаване на качеството на живот на жени с рак на гърдата по време и след терапиите.

Тя дава отговори на въпросите:

  1. С кои хематологични заболявания се срещате най-често в практиката си?
  2. Какво води до развитието на тези заболявания?
  3. Какви са симптомите на най-често срещаните хематологични заболявания?
  4. Какъв е пътят до поставяне на диагнозата – какви прегледи и тестове е необходимо да бъдат направени,?
  5. Кои са най-честите хематологични усложнения по време на бременността, с които се сблъсквате в практиката си?
  6. Какви са симптомите при тях и как бременната жена да разбере, че трябва да потърси консултация с хематолог?
  7. Какви са рисковете за майката и плода при наличието на хематологични усложнения по време на бременността?
  8. Може ли промяна на хранителния режим и специална диета да компенсират дефицита на желязо и витамини или е необходим прием на специални добавки?
  9. Необходимо ли е след раждането да се извърши проследяване на родилката и бебето и да се направи корекция на хранителния режим и терапията?
  10. Често онкохематологичните заболявания се установяват в детска възраст или при млади мъже и жени. Как лечението може да попречи на шанса за дете?
  11. Само със замразени яйцеклетки и сперматозоиди ли има шанс за дете при младите хора, преминали през лечение на онкохематологично заболяване? Може ли да се забременее по естествен път със собствени яйцеклетки и сперматозоиди?
  12. Наясно ли са в днешно време пациентите с тези рискове или все още твърде малко се говори по тази тема?
  13. Тази година Вие се присъединихте към посланиците на „Запази надежда“. Защо взехте решение да ги направите и какво е посланието Ви към всички млади хора с онкологични заболявания, които тепърва тръгват по пътя на своето лечение?

Дискусията изгледайте тук:

Запомнете, че …

Трябва да потърсите консултация ВЕДНАГА!

Всяка жена с онкологично заболяване в репродуктивна възраст трябва да се консултира с репродуктивен специалист, независимо от стадия на заболяването си и независимо от това дали е раждала или не. Това е и официалната препоръка на най-авторитетните онкологични и репродуктивни международни организации.

Научете повече тук: Запазване на репродуктивните възможности

Споделете знанието