АЛТЕРНАТИВНИ МЕТОДИ ХЛЛ

ДОПЪЛНИТЕЛНИ И АЛТЕРНАТИВНИ МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ

Концепцията на Холистичната медицина да лекува ума, тялото и духа става популярна през 1970г. и днес е известна като допълнителна или алтернативна медицина, но тези определения имат различно значение. Терминът „алтернативно лечение” се използва за недоказани или отхвърлени лечения, които се използват вместо стандартното доказано лечение. Допълнителните методи се използват заедно със стандартното лечение, за да подобрят качеството на живот на пациента и намалят страничните ефекти на химиотерапията или лъчелечението. Към момента няма налични алтернативни методи на лечение, които да заместват конвенционалното лечение и пациентите с ХЛЛ не трябва да използват алтернативни методи като заместител на стандартното лечение.

Допълнителните методи, също така известни като интегративна медицина включват широк набор от методи за ума/тялото като медитация, самовнушение, хипноза, тай-чи, йога, акупунктура, рефлексология, рейки, хранене. Тъй като някои от тези методи включват поглъщането на билки и отвари, това може да се отрази на действието на приеманите лекарства. Затова винаги се консултирайте с лекуващия екип преди започването на такова допълнително лечение.

КАК ПОМАГА ИНТЕГРАТИВНАТА МЕДИЦИНА

АКУПУНКТУРА – може да намали болката, гаденето, умората и невропатията, свързани с химиотерапията; може да повлияе на леката депресия. Съвременната акупунктура използва ултра тънки игли и е безопасен и безболезнен метод.

ТЕХНИКИ УМ/ТЯЛО – медитация и самовнушение могат да бъдат използвани за справяне със стреса. Йога и Тай-чи намаляват стреса и подобряват баланса на организма.

МАНУАЛНА ТЕРАПИЯ – масаж, рефлексология и рейки се основават на въздействието чрез определен натиск върху тялото и възстановяват чувството за хармония и благополучие.

ХРАНЕНЕ – здравословната и балансирана диета е препоръчителна за пациентите, които са на терапия.

КАКВО ДА ИЗБЯГВАМ

Някои хранителни добавки увеличават или намаляват ефективността на лекарствата, използвани при химиотерапията. Пациентите трябва да разговарят с лекуващия екип за всички лекарства или хранителни добавки, които вземат или възнамеряват да вземат включително витамини, билки, добавки, особено в периода на лечението.

Споделете знанието