РЕПРОДУКТИВНОСТ ХЛЛ

РЕПРОДУКТИВНОСТ

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Лечението на ХЛЛ със химиотерапия, особено с алкилиращи медикаменти може да наруши репродуктивността по няколко начина. Унищожавайки раковите клетки, химиотерапията води и до засягане на здрави клетки и репродуктивните органи като яйчници и тестиси, които произвеждат яйцеклетки и сперматозоиди, необходими за нормалната репродукция. Дали нарушенията в репродуктивността са временни или постоянни зависи от няколко фактора като пол, възраст, продължителност на лечението, вида медикаменти и дозата, която е приложена.

Пациенти, които имат планове да имат деца в бъдеще трябва да се консултират с техния лекар преди започването на лечението.

ПРИ МЪЖА

При мъжа инфертилитет се появява, когато тестисите спрат да произвеждат сперматозоиди. За момента запазването на фертилитета при мъжа е много по-лесно и ефективно, отколкото при жените. Това се получава, чрез замразяване на семенна течност в банка за сперма. Спермата по-късно може да се размрази и използва за вътреутробна инсеминация или инвитро оплождане. По-рядко при мъже с нисък брой на сперматозоиди може да се прибегне до тестикуларна екстракция на семенна течност (премахване на малка част тестикуларна тъкан). Екстрахираната семенна течност се замразява за по-късна употреба.

Мъже, загубили плодовитостта си веднага след започване на лечението, могат да я възстановят в бъдеще. Шансовете за това зависят от възрастта, дозата и продължителността на лечението.

ПРИ ЖЕНАТА

Химиотерапията при жените може да доведе до ранна менопауза или други увреди, водещи до невъзможност за забременяване. Въпреки, че запазването на фертилност при жените е по-трудно, отколкото при мъжете, колаборацията между специалистите онколози и специалистите по репродуктивно здраве са надежда за зачеване след проведеното лечение.

Към днешна дата, най-разпространения метод за съхранение на репродуктивните възможности след химиотерапия е вземането на яйцеклетки от жената, оплождането им със семенна течност на съпруга или донор и замразяване на ембрионите (банка за ембриони). Яйцеклетките могат да се замразяват и не оплодени (банка за яйцеклетки). Поради факта, че техническото изпълнение на тези процедури отнема седмици, това не може да бъде избор при жени, при които лечението трябва да бъде започнато веднага.

Друг метод за запазване на репродукцията, който е в процес на активно изследване е замразяването на яйчникова тъкан. Чрез манипулация, наречена лапароскопия в коремната кухина се вкарва тръба, чрез която се взема част от яйчника и се замразява. По-късно яйцеклетките се оплождат и имплантират.

Възможно е и използването на медикаменти (например Leuprolide), чрез които се подтиска нормалната яйчникова функция и се намалява въздействието на химиотерапията. Доказателствата за действието на този в литературата са противоречиви.

Всяка жена в детеродна възраст и желание за потомство в бъдеще, трябва да се консултира със своя лекар или специалист по репродуктивно здраве.

Споделете знанието