ПОДДЪРЖАЩО ЛЕЧЕНИЕ МИЕЛОМ

ПОДДЪРЖАЩО (СИМПТОМАТИЧНО) ЛЕЧЕНИЕ

Обикновено няма отношение към самата болест, а помага за премахване и овладяване на различни симптоми, предизвикани от болестта.

  • УМОРА И СЛАБОСТ: дължат се на нарушеното производство на червени кръвни клетки. Овладява се с преливането на еритроцитни концентрати или прилагането на растежни фактори, водещи до ускорено производство на еритроцити (Erythropoietin).
  • КОСТНИ БОЛКИ: в резултат от разграждане на костите от болестта. Възможно е прилагане на болкоуспокояващи (Ibuprofen; Paracetamol; Tramadol; Fentanyl; Morphine); Специфична група наречена Бифосфонати води до обратно изграждане на костните структури и намаляване на болковата симптоматика, както и процента на патологични костни фрактури. Такива медикаменти са Pamidronate; Alendronate; Zoledronic acid; Aredia®; Bonefos®; Zometa®).
  • ТЕМПЕРАТУРА И ПРИЗНАЦИ НА ИНФЕКЦИЯ: необходимо е провеждането на специфични тестове за определяне вида на инфекцията и подходящия антибиотик. Избора на подходящ антибиотик е от изключително значение за навременното овладяване на инфекцията; Възможно е и прилагането на растежни фактори за стимулиране продукцията на левкоцити (Filgrastim; Pegfilgrastim; Sargramostim; Neupogen®; Granocyte®; Neulasta®). В случай че пътувате, винаги имайте подходящ антибиотик на разположение и се консултирайте с вашия хематолог.
  • СТОМАШНОЧРЕВНИ НАРУШЕНИЯ: по време на лечението е важно правилното хранене и прием на течности. Използват се медикаменти за справяне с гаденето и повръщането (Ondansetron; Granisetron; Dolasetron; Zofran®; Kytril®; Navoban®; Palonosetron; Anzemet®).

За повече информация виж „КАК ДА СЕ СПРАВИШ СЪС СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ НА ЛЕЧЕНИЕТО”„КЛИНИЧНИ ИЗПИТВАНИЯ”„АЛТЕРНАТИВНИ МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ”„ДИЕТА И УПРАЖНЕНИЯ” в секция „Неходжкинов лимфом”.

АКО ПЪРВОНАЧАЛНОТО ЛЕЧЕНИЕ НЕ ДЕЙСТВА

Съществуват множество схеми на лечение и това, че една комбинация от лекарства не е дала резултат не означава, че друга няма да подейства. Различни и много са комбинациите от медикаменти, които могат да се използват за лечение на миелома и при всеки пациент подходът трябва да бъде индивидуален.

Споделете знанието