ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ СЪВРЕМЕНЕН НАРЪЧНИК ПО ХРАНЕНЕ ЗА ОНКОБОЛНИ

Пациентите с онкологично заболяване и техните семейства у нас могат да разчитат на компетентно написани и разбираеми съвети по всички аспекти на хранителните режими, които са подходящи за състоянието им в различните стадии на болестта. Българското издание на Наръчника по хранене на Американското раково общество (American Cancer Society) бе представено в столицата в събота пред пациенти, лекари и журналисти. Издател на брошурата е Българското сдружение „Лимфом”, а преводът от английски е дело на хематолога д-р Атанас Станчев.

„Нашата идея бе да дадем на българските пациенти и техните близки една разбираема книга-помощник във всекидневието, която ще им бъде особено полезна най-вече по време на курсовете химиотерапия и лъчетерапия. Ако има нещо, на което сме държали изключително много, то беше стремежът ни да направим най-правилният избор и да заложим на наръчник, който да е професионално подготвен от доказани специалисти и издаден от авторитетна институция. Също така за нас беше важно да имаме официално предоставени права за издаване, както е в случая”, сподели пред Zdrave.net председателят на Българско сдружение „Лимфом” Пиринка Петрова.

Според издателите подборът на такива издания трябва да бъде максимално прецизен, за да бъдат предпазени пациентите от невярна, подвеждаща или спекулативна информация, поднесена от непрофесионалисти и самозвани лечители. Ето защо сдружението ще продължи тази практика и след консултация с компетентни лекари клиницисти ще издаде и други наръчници по теми, които интересуват онкологично болните.

Целият тираж на наръчника по хранене ще бъде предоставен на онколозите в центровете в страната, които ще могат да го предоставят на своите пациенти, а изданието в pdf формат е достъпно на сайтовете на сдружение „Лимфом” и Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания „АПОЗ и приятели”, информираха още издателите.

Цялата книга можете да изтеглите от линковете по-долу, в следните формати:

Споделете знанието