Run2Gether 2023

И тази година имахме удоволствието да присъстваме на най-голямото спортно събитие с кауза Run2Gether България 2023, което се състоя на 27 май 2023 пред НДК. Нашите приятели от организацията за хора в неравностойно положение JAMBA ни поканиха да вземем участие в 6-тото издание на бягането. Екипът ни беше допълнен от доброволци от Rotaract Bulgaria.

Всяка година, стотици възрастни и деца се нуждаят от трансплатация на стволови клетки – процедура, която може да бъде единствения им шанс за оцеляване. Въпреки че някои пациенти с левкемия и други видове рак на кръвта имат генетично идентични фамилни членове, които могат да бъдат донори, около 70% от пациентите нямат такива. Тези пациенти са зависими от намирането на неродствен съвместим донор, който желае да дари стволови клетки.

Донорите на стволови клетки са герои, защото с малка част от кръвта си спасяват живот.

Искате да бъдете супергерой, но не знаете как?

А мислили ли сте да се регистрирате като потенциален донор на стволови клетки и да спасите живот!

Можете да го направите по няколко лесни начина:

  • На място в Александровска болница, където се намира Български регистър за донори на стволови клетки
  • Във всяка една лаборатория Рамус на територията на страната можете безплатно и бързо да дадете кръвна проба и да заявите желание да се регистрирате.

Научете повече на страницата: “Дарителство на хемопоетични стволови клетки“.

За дейността на Български регистър за донори на стволови клетки можете да научите от тази статия: “Как да се впишем в Българския регистър за донори на стволови клетки“.

Вижте галерията от събитието:

Споделете знанието