RotaRun 2023

На 30 април 2023 г. клубове от младежка доброволческа организация Ротаракт из цялата страна организираха бягане за популяризирането на донорството на стволови клетки от периферна кръв. Участваха над 500 човека от всички възрасти. Инициативата се организира в партньорство с УМБАЛ “Александровска”, Българско сдружение “Лимфом” и Български Червен Кръст в подкрепа на Българския регистър за потенциални донори на стволови клетки. Събитието беше проведено в 7 града: София, Велико Търново, Дупница, Банско, Пловдив, Добрич и Кърджали.

Избрахме тази кауза, защото стволовите клетки се използват за лечение на много и сериозни заболявания, като различни хематологични и имунни заболявания, и наличието на повече потенциални донори в Българския регистър повишава шанса на заболелия да намери подходящ донор за трансплантация.” казват организаторите.

Също така от сдружение “Лимфом” споделят 3-те начина за даряване на стволови клетки, от костен мозък, от пъпна връв и чрез периферна кръв. Като голяма част от трансплантациите се извършват чрез периферна кръв, като процесът е подобен на кръводаряването и става посредством специализирана машина, през която преминава кръвта, за да бъдат извлечени стволовите клетки от нея преди тя да бъде върната обратно в тялото на донора, обясняват още от сдружението.

👉 Искате да сте герой, но не знаете как? Научете повече за “Дарителство на стволови клетки”

Бягането беше с дължина 5 км. и нямаше състезателна цел. Включиха се хора от всякакви възрасти. Участници бяха и различни спортни клубове, които заедно подкрепиха идеята.

В София събитието се проведе с подкрепата на ТехПарк София. Пловдивчани се събраха в Гребна база Пловдив по същото време. Във Велико Търново бягането беше в две части- 400м за деца и 5км. за възрастни, трасето ще бъде в парк “Дружба”. В Дупница, Добрич, Кърджали и Банско също имаше активно участие. Получи се своеобразен празник и на града, така че хората успяха да се свържат и да научат повече за регистъра.

На място на всяко събитие присъстваха екипи от лаборатории “Рамус” и от Български Червен Кръст, които регистрираха желаещи в регистъра за потенциални донори. Включиха се почти 100 човека, които допълниха регистъра за потенциални донори. От Българския регистър разясниха, че вписването би могло да стане по два начина – чрез букална или кръвна проба, посредством която впоследствие да може да бъде намерено съвпадение между потенциален донор и пациент, нуждаещ се от стволови клетки.

Радваме се, че толкова градове успяхме да се сработим в общата кауза и цел. Благодарни сме на всеки един станал дори и само посланик на идеята да разпространим възможността на хората да спасят човешки живот като се включат. Има нужда от повече информираност и всеки един може да помогне за това. Продължаваме да говорим за темата. А регистърът остава отворен и очаква нови герои в лицето на следващите потенциални донори.

Повече информация за събитието може да намерите на официалния му сайт: RotaRun.

Разгледайте галерията със снимки:

Още информация в медиите:

  1. https://uspelite.bg/7-balgarski-grada-byagaha-v-podkrepa-na-donorstvoto-na-stvolovi-kletki-1
  2. https://boliarinews.bg/2023/05/02/75-души-се-включиха-в-кампанията-rotarun-орган/
  3. https://sportal.bg/news-2023042707473518115

Споделете знанието