Доктор Йорданов от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Всяка година в България близо 1500 души се диагностицират с рак на кръвта.

Рубриката „Иновация за живот“ в рамките на “Ники Кънчев шоу” по Дарик радио ви среща с млади лекари, които избраха да практикуват в България и да се грижат за нашето здраве.

“Мисията ми е да лекувам в България”, твърдо и решително отговори доктор Александър Йорданов на въпроса на Ники Кънчев защо е избрал България за реализацията си.

Специалист по хематология и онкология, 32-годишният Александър вече има над 6 години стаж и сега е заместник-началник на УМБАЛ „Иван Рилски“ в столицата. Още като студент в медицинския университет в родната му Варна силно го привличат динамиката и полето за изява точно в специалността „Хематология“. В момента Йорданов е член на Българското и Американското сдружения по хематология, Европейската хематологична асоциация, посещава семинари и конгреси по темата. Професионалният му интерес в областта на стволовите клетки вдъхва вярата му в силата на донорството, където той вижда голям потенциал в лекуването на рака на кръвта.

Младият доктор и екипът му всеки ден се сблъскват с тежките съдби на онкологично болни пациенти. Като недостатък на здравна система у нас той определя липсата на скрининг. Въвеждането на профилактични програми за онкологични заболявания би позволило много по-ранна диагностика, спасяване на човешки живот и пестене на пари. Реформи би въвел също в разпределението на специалистите в страната и във финансирането.

„В България няма качествено проследяване на пациентите. Това, което следи здравно-осигурителната каса общо взето е брой преминали пациенти за дадено време, и брой починали. Качествени критерии като качество на живот, обща преживяемост и време, свободно от прогерсия на заболяването, практически отсътват.“ Според Йорданов въвеждането на смесена система за здравно финансиране би осъществило нужния баланс.

Източник и пълна статия четете на сайта на Дарик радио – www.darikradio.bg


Може да харесате още

Страница 1 от 4
Споделете знанието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *