4.2.2023 – Световен ден за борба с рака

Всяка година 4-ти февруари, Световният ден за борба с рака, дава възможност на всички хора по света да изразят подкрепа, да вдигнат глас, да предприемат лични действия и да настояват правителствата да правят повече по отношение на здравеопазването и грижите за онкоболните. Този ден е единственият ден в световния здравен календар, на който всички можем да се обединим в инициатива, свързана с рака по позитивен и вдъхновяващ начин.

На този Световен ден за борба с рака нека признаем силата на знанието. Знаем, че всеки един от нас има способността да промени нещо, голямо или малко, и че заедно можем да постигнем реален напредък в намаляването на глобалното въздействие на рака.

Темата за 2022-2024: “Да затворим пропастта в здравеопазването” 

3-годишна кампания за постигане на по-голямо въздействие. #CloseTheCareGap

Световният ден за борба с рака е повече от ден в календара. Ето защо кампанията е създадена да вдъхнови промяна и да мобилизира действия дълго след самия ден. Многогодишната кампания означава по-голяма експозиция и ангажираност, повече възможности за изграждане на глобална осведоменост и в крайна сметка повече въздействие.

Първата година от кампанията „Да затворим пропастта в здравеопазването“ беше свързана с разбирането и признаването на неравенствата в лечението на рака по целия свят. Вижте статията тук: “2022: Да осъзнаем проблема

2023: Обединяване на нашите гласове и предприемане на действия

Заедно сме по-силни! Докато кампанията продължава, ние ще се присъединим към съмишленици, защото знаем, че сме по-силни, когато сме обединени. Ще отпразнуваме напредъка в реалния свят в многото му форми и ще позволим на тази инерция да подхрани нашата борба за справедливост.

Ще направим повече от това да разпространим новината – ще я извикаме на висок глас. Ще изградим по-силни съюзи и иновативни нови сътрудничества.

Нашите действия могат да приемат безброй форми: да мотивираме съседите да осигурят транспорт до мястото за лечение на човека, живеещ до тях или да гарантираме, че в местното училище се предлагат здравословни и достъпни хранителни опции.

Ще мобилизираме нашите приятели, семейство, колеги и общности, защото знаем, че заедно можем да постигнем почти всичко. Мотото на нашето Българско Сдружение Лимфом е: “Заедно можем повече!”

На Световния ден за борба с рака, всички организации по света даваме гласност на това колко важна е дейността за преодоляване на пропастта в здравеопазването. Ние искаме справедливост и гаранция, че независимо къде живеете или кой сте по целия свят се радвате на еднакъв достъп до ранно откриване на рак, диагностика, лечение и грижи.

Защо говорим за рака?

Ракът е критичен, здравен и човешки проблем. В наши дни, 9,6 милиона души всяка година ще умрат от рак. Това превръща рака във втората най-смъртоносна болест.  Само през първата седмица на 2023 г. има още 300 000 новодиагностицирани с рак, а около 160 000 души са починали. За целия януари и до Световния ден за борба с рака ще има още 1,5 милиона души, диагностицирани с рак по света и, за съжаление, около 780 000 души ще умрат от това заболяване. Повече от половината от тях (65%) ще дойдат от най-слабо развитите региони в света.

Знаем, че повече от една трета от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени. Доказателствата също така ни казват, че друга една трета от раковите заболявания могат да бъдат излекувани, ако бъдат открити навреме и лекувани ефективно. Това означава, че между началото на януари и Световния ден за борба с рака – 4 февруари, например, бихме могли да спасим 260 000 живота, ако просто приложим методите и средствата, с които разполагаме в момента, за ранно откриване и лечение на рак по справедлив и достъпен начин.

Значимостта на едно действие

Да затворим пропастта в здравеопазванетоМоже да изглежда като нереалистична цел или игра на числа, но трябва да се стремим към нашата мисия, свят без рак. И ако последните няколко години ни научиха на нещо, те ни научиха, че действията на един човек могат да окажат влияние върху много други, когато става въпрос за преодоляване на пропастта.

Молим ви да бъдете този един човек. Така че, когато помислите за Световния ден за борба с рака, ангажирайте се да предприемете действия. Ангажирайте се да се справите с предизвикателството. Ангажирайте се да бъдете този един човек. И не забравяйте, че малките неща могат да означават много.

Независимо дали става дума за доброволчество в детски център за онкологични заболявания, дали е дарение, дали е застъпничество за подобрена грижа за оцеляването, за да се гарантира, че всички хора, живеещи с рак, получават възможно най-доброто качество на живот, дали е организиране на събитие, без значение какво е то, действието ви ще има значение.

Каква е ситуацията в България

От 2016та година в България няма национален раков регистър. Можете да прочетете повече за това в статията “Смъртта на раковия регистър“. Данните за заболелите от онкологични заболявания се проследяват от Националния статистически институт и Национален център по обществено здраве и анализи, които публикуват годишен доклад на тема “Здравеопазване”. Те са единственият източник на данни, касаещи заболеваемостта на населението.  Данните от Раковия регистър и НСИ преди време се разминаваха, но сега няма как да направим такова сравнение.

Ако разгледаме наличните данни, може да се забележи тенденция на достигане на плато на новодиагностицираните онко-пациенти в страната за последните години. Таблицата отдолу е изведена от стр. 42 на последния доклад “Здравеопазване”, който може да бъде намерен на този линк: https://www.nsi.bg/…Zdraveopazvane_2022.pdf.

Според тези данни, в последните години общият брой на онкологично болни пациенти гравитира около 300 000, като на 100 000 души от населението това означава около 4340 човека да имат такава диагноза (светлозелените черти на графиката). Новооткритите случаи всяка година са грубо около 27 500, а през 2020 и 2021 се наблюдава намаление на бройката на 100 000 души от населението (тъмнозелените чертички) до под 400 души.

Това може да се дължи на много фактори, а анализи на ситуацията трябва да прави МЗ. Дали наистина имаме намаление на заболелите или тази статистика се дължи на отлагане на диагностицирането на много болни поради пандемичната ситуация през последните години? Според много специалисти, именно това е причината.

Проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество, предупреди, че след ковид кризата ще ни залее вълна от онкоболни и хора с усложнени заболявания, поради забавянето на профилактиката, диагностицирането и лечението на онкоболните. Предстои да разберем.

Материали по темата

Споделете знанието