Семинар “Иновация за живот”

На 7-8 октомври се проведе национален семинар с лекари и журналисти, огранизиран от инициативата “Иновация за живот”.

Онколози настояват в най-скоро време да имаме Национален раков план

Целта на създаването на Национален раков план е да се имаме и скринингови програми в тази област, за да може да има профилактика на тези заболявания“, посочи проф. Бранимир Спасов, директор на Специализираната хематологичната болница.

Вижте повече заЕвропейския план за борба с рака“.

По думите на проф. Спасов последните години в онкохематологията навлязоха много нови лечения и терапии, включително автоложната трансплнатация. Според него, повишаването на квалификацията на медицинския персонал и дигитализация на работните процеси в хематологията също спомага за това да се спестява време в целия процес при трансплантацията на стволови клетки на болните с рак на кръвта.

Дигитализацията доведе и до 60 на сто да се намали излишно разкарване на пациентите за различни манипулации“, каза още хематологът.

“Във връзка с донорството на хемопоетични стволови клетки за трансплантация в момента предимно се използва методът за вземане на клетки чрез периферна кръв“, посочи Пиринка Петрова, председател на Българско дружество „Лимфом“ . По думите ѝ много е важно да има повече донори на стволови клетки.

„400 души бяха записани първоначално в регистъра за донори, сега са 4000. Българският регистър за донори на стволови клетки е в Клиниката по имунология на УМБАЛ „Александровска“. Вече има възможност проба за донор да се вземе и в къщи, като всичко се задвижва от Българското дружество „Лимфом“.

Проблемите идват с липсата на обратна връзка с решилите да станат донори. И тази бавна и тромава процедура на обработка на пробите отблъсква и не привлича нови донори. Затова трябва да се направи организация, така че пациентът да разбере дали е годен за донор, дали е станал дарител на стволови клетки.

Друг неразрешен проблем е за родителите, които искат да дарят стволови клетки от пъпна връв на новородено. В много случаи болниците нямат договор с банката за стволови клетки“, поясни Пиринка Петрова.

Повече за дарителството на стволови клетки и как можете да се регистрирате като потенциален донор, вижте на страницата: Дарителство на стволови клетки“.

Според лекарите, най-болната тема е за равния достъп до лечение на рака за България. Както и с трудностите в доставката на някои от медикаментите. Медиците се надяват националният план да реши този проблем и за нас.

Доц. Веселина Горанова

Така биха се разрешили въпросите да имаме добър достъп за диагностика при децата и за мултидисциплинарното им лечение, да се укрепи правото на трансгранично лечение за раково болни деца и юноши, когато в държавите им не е достъпно най-доброто лечение. А също и ние да въведем електронен паспорт на преживелите пациенти с редки ракови заболявания, който е предвиден в Европейския план за борба с рака.

„Можем да кажем, че пациентите у нас имат достъп до съвременно лечение сходно с това в европейските страни. За пациентите с хронична миелоидна левкемия вече е ясно, че преживяемостта е като при пациентите със захарен диабет и артериална хипертония“, коментира темата и доц. Веселина Горанова от Клиниката по клинична хематология в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

Иновациите има в областта на лимфом на Ходжкин, където се прилагат моноклоналните антитела. При мултиплен миелом в сравнение с 20 век, вече преживяемостта е от 8 до 10 години също заради възможността от навлизането на нови медикаменти в началото на лечението“, каза още доц. Горанова.

Източник: https://bnr.bg/post/101538564

Вижте и статията Семинар „Онкохематологичните заболявания”.

Споделете знанието