Световен информационен ден за лимфомите, 15.09.2023

Всички свързваме 15.09 с първия учебен ден. Но някои от нас и с нещо друго.

15.09 е Световният информационен ден за лимфома. На този ден ние, доброволците към Българско Сдружение Лимфом, заедно с пациентите с лимфом и техните близки, подкрепени от световната общност на подобни сдружения и пациенти от много страни (Lymphoma Coalition), напомняме за съществуването на това коварно заболяване и трудностите при лечението му.

Напомняме за болката от загубите, за проблемите в качеството на живот на засегнатите от болестта и техните близки, но и за успехите, които сме постигнали.

Напомняме, че благодарение на трудния път, който изминахме заедно с нашите лекари и изследователите, лимфомът вече не е нелечимо заболяване. Искаме хората да разберат за иновативните терапии, искаме те да бъдат достъпни за всички пациенти, искаме всеки пациент да получи лично отношение и грижа и персонализирано лечение.

Преди 16 години, когато започнахме дейността си като Сдружение, мечтаехме ракът да се превърне от присъда в състояние, т.е. от нелечимо в контролирано заболяване. Днес можем да кажем, че по отношение на лимфомите сме на крачка от това. Можем да кажем, че пациентите с лимфом не влагат всичките си сили в борбата за живот и лечение, а имат възможност да се съсредоточат върху качеството на живота си. Да обърнат внимание на храненето, спорта, репродуктивните си проблеми и психическото си здраве.

Защото те са пълноценни хора и трябва да живеят пълноценно!

ДА СЕ ФОКУСИРАМЕ ВЪРХУ ЕМОЦИИТЕ СИ

Според Световното проучване сред пациентите с лимфоми и ХЛЛ на Lymphoma Coalition от 2022 г., 82% от хората отговарят, че са изпитали психологическа и емоционална тежест през последните 12 месеца. По-конкретно, за България тези проценти са:

  • 60% изпитват страх от рецидив на рака;
  • 41% изпитват страх от прогресия на рака (при пациенти под наблюдение);
  • 29% са изпитвали тревожност;
  • 29% са имали депресия;
  • 28% са преживели изолация;

Да се научите да се справяте с предизвикателни емоции има много предимства, включително по-близки отношения със семейството и приятелите, да се чувствате по-свързани със себе си и да можете по-добре да живеете в момента.

Затова днес, на 15.09.2023 година ние завяваме ЕТО НИ ДНЕС, не можем да чакаме, фокусираме се върху всички тези свои мисли и преживявания и празнуваме успехите си и живота!

Елате на нашата Годишна среща-семинар, която организираме на 30.09-01.10 в София, за да чуете водещи лектори в България по значими за всички нас теми. Регистрирайте се за безплатно участие, нека се видим, да поговорим и споделим преживяванията си!

👉 Пълна програма вижте тук: “Програма на среща в х-л Хемус

👉 Регистрация за участие: https://forms.gle/7L4enydjhTviCt1w9

Споделете знанието