Световен ден за борба с рака

Всяка година на 4-ти февруари Световният ден за борба с рака дава възможност на всички хора по света да изразят подкрепа, да повдигнат глас, да предприемат лични действия и да настояват нашите правителства да правят повече по отношение на здравеопазването и грижите за онкоболните.

Този ден е единственият ден в световния здравен календар, на който всички можем да се обединим в инициатива, свързана с рака по позитивен и вдъхновяващ начин.

На този Световен ден за борба с рака нека признаем силата на знанието. Знаем, че всеки един от нас има способността да промени нещо, голямо или малко, и че заедно можем да постигнем реален напредък в намаляването на глобалното въздействие на рака.

Темата за 2022-2024: “Да затворим пропастта в здравеопазването” 

Нова, 3-годишна кампания за постигане на по-голямо въздействие. #CloseTheCareGap

Световният ден за борба с рака е повече от ден в календара. Ето защо, кампанията е създадена, за да вдъхнови промяна и да мобилизира действия дълго след самия ден. Многогодишната кампания означава по-голяма експозиция и ангажираност, повече възможности за изграждане на глобална осведоменост и в крайна сметка повече въздействие.

2022: Да осъзнаем проблема

Първата година от кампанията „Да затворим пропастта в здравеопазването“ е свързана с разбирането и признаването на неравенствата в лечението на рака по целия свят. Става дума за поддържане на отворен ум, оспорване на предположения и разглеждане на неоспоримите факти:

🔴 Доходите, образованието, местоположението и дискриминацията въз основа на етническа принадлежност, пол, сексуална ориентация, възраст, увреждане и начин на живот са само някои от факторите, които могат да повлияят негативно на достъпа до лечение.

🔴 Неравенството в лечението на рак струва животи.

🔴 Неравенството засяга всички, включително вас и вашите близки.

🔴 Хората, които търсят лечение за рак, се удрят в бариери на всяка крачка.

🟢 Тези бариери не са неизменни. Те могат да се променят.

И това зависи от всеки от нас по малко. Този 4 февруари ви призоваваме, който и където и да сте, да играете своята роля в създаването на свят без рак.

Защо говорим за рака?

Ракът е критичен здравен и човешки проблем. В наши дни, 9.6 милиона души всяка година ще умрат от рак. Което го превръща във втората най-смъртоносна болест.  Това ни дава всички основания да действаме. Време е да се ангажираме лично.

Материали по темата

Споделете знанието