Запазване на репродуктивните възможности

Запазване на репродуктивните възможности при пациенти с лимфоми и левкемии

В немалко случаи диагнозата „лимфом“, „рак на кръвта“ или някакво друго онкологично заболяване се поставя на жени, мъже или момичета и момчета, които още не са станали родители.

Голяма част от новодиагностицираните пациенти най-често не търсят консултация и не дискутират опциите за съхраняване на репродуктивните си възможности. Естествената реакция е вниманието да бъде насочено към справяне с прекия проблем и изоставяне на заден план на въпросите, свързани с бъдещи планове за създаване на поколение.

Лечението на лимфомите обикновено е комплексно и включва както комбинирана химио- и имунотерапия, така и лъчетерапия.

Поради повишаване на успеваемостта на терапиите, все по-често се случва хора в репродуктивна възраст, преминали през успешно лечение на онкологично заболяване, да възобновяват желанието си за зачеване впоследствие. В тези случаи, ако не са били предприети навременни мерки за запазване на фертилитета, може да се окаже, че шансовете за създаване на дете са безвъзвратно загубени.

Какво предлага медицината?

Важно е да говорите със своя лекар относно плодовитостта си преди започването на химиотерапия. Дори и в този момент да не планувате в бъдеще да имате деца и приоритетно насочите вниманието си към лечението, важно е да знаете, че имате голям шанс да преминете лечението и да си върнете живота. Възвръщането на фертилноста след приключване на лечението зависи от възрастта, типа на прилаганите лекарства и други фактори.

Център за асистирана репродукция” предоставя възможност и за финансиране на процедури от Министерство на здравеопазването. На страницата www.car-bg.org са описани дейностите, които се финансират. Информация може да се получи и от самото лечебно заведение, ако има договор с Центъра.

Информационен портал: www.zapazi.me

МБАЛ “Надежда” започнаха активна кампания през октомври и ноември 2022. Д-р Георги Стаменов казва: “Крайно време е да започнем да говорим за рака по различен начин! Защото онкологичната терапия в много случаи е успешна и защото много хора преодоляват болестта трайно. В интервюто научете още :

Какво трябва да знаят момичетата и момчетата в репродуктивна възраст, които в момента се сблъскват с диагнозата „рак“?

Как болница “Надежда” подкрепя младите мъже и жени, които се срещат с онкологичната диагноза по отношение на бъдещо родителство?

✅ Каква е препроръката на специалиста към жените, които очакват своята рожба, диагностицирани с онкологично заболяване по време на бременност?

✅Възможно ли е родителството след лечение на рак?

Научете повече за онкофертилитета и съхранението на възможностите за дете на портал: www.zapazi.me

Запомнете, че …

Трябва да потърсите консултация ВЕДНАГА!

Всяка жена с онкологично заболяване в репродуктивна възраст трябва да се консултира с репродуктивен специалист, независимо от стадия на заболяването си и независимо от това дали е раждала или не. Това е и официалната препоръка на най-авторитетните онкологични и репродуктивни международни организации.

Това няма по никакъв начин да забави терапията Ви. Консултацията с репродуктивните специалисти в болница “Надежда” ще бъде направена в рамките на 24 часа от Вашето обаждане, независимо къде се намирате в България.

Ако сте на възраст до 34 години, може да се възползвате от държавно финансиране чрез Центъра за асистирана репродукция.

Ето линкове към някои от центровете, които предлагат услуги за запазване на сперматозоиди, яйцеклетки или ембриони:

В статията на CancerCare.bg, д-р Мариела Даскалова съветва какво трябва да направи пациент с диагноза онкологично заболяване, но желае да има възможност за деца – “Съхранението на генетичен материал преди лечение остава единственото практически приложимо поведение на този етап от развитието на медицината.

 

Cover photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Споделете знанието