ЛИМФОМЕН ДЕН – 15.09.2021

Днес, на 15.09, отбелязваме Световния информационен ден за лимфома. Българско Сдружение Лимфом вече 15 години оказва помощ и подкрепа на пациентите с лимфоми и левкемии и ги прави част от световната общност на пациенти с такива заболявания.

Тази година, през месеца за борба с рака на кръвта – септември, за четвърта поредна година съвместно лекарите от Българското хематологично дружество и от Дружеството по детска онкология и хематология и заедно с АРФАРМ продължаваме кампанията ИНОВАЦИЯ ЗА ЖИВОТ.

Тя цели да насочи вниманието на хората към факта, че ракът на кръвта е петият по разпространение рак в света, засяга доста млади хора, и наличието му не може да бъде пренебрегвано. В същото време медицината направи огромни крачки напред в тази област и в момента този вид заболявания се лекуват в по-голямата си част успешно.

Темата на 2021

Темата на кампанията за Световния Ден за Повишаване на Осведомеността за Лимфомите (WLAD21) тази година е Не Можем да Чакаме – смел и мотивиращ призив, който разглежда нежеланите последици от пандемията от COVID-19 върху лимфомната общност.

Последиците включват колебание при търсене на медицинска помощ, забавени диагнози, ненавременност на лечението, прекъсване на лечението, допълнителни усложнения, преки и косвени ефекти. След повече от година в пандемия, пациентите, болногледачите и пациентските организации продължават да чувстват ефектите.

Темата „Не Можем да Чакаме“ стъпва върху прехвърляне на водещата роля на пациентите и необходимостта от самозастъпничество в момента.

Covid-19 и диагностиката на рак

Пандемията е повлияла диагностицирането на рак в световен мащаб.

  • До есента на 2020 г. диагнозите на рак са спаднали с около 40%;
  • Поради липса на скринингови програми и липса на търсене на медицинска помощ, когато изпитват симптоми;
  • Очакват се повече случаи на рак в напреднал стадий.

Налице е необходимост да се фокусираме върху информираностт за симптомите. Особено важно е това, когато има колебание да се потърси медицинска помощ поради състоянието на пандемия.

Не Можем да Чакаме!

  • Не можем да чакаме да свърши пандемията, за да започнем да диагностицираме лимфомите!
  • Не можем да чакаме, за да започнем лечение  – забавянията често водят до напреднала болест или неблагоприятна прогноза!
  • Не можем да чакаме, за да се погрижим за собственото си здраве. Ако забележите признаци или симптоми, потърсете помощ!
  • Не можем да чакаме, за да подкрепим хората, живеещи с лимфоми!

Ние таим надежда, че в близко бъдеще те ще бъдат напълно овладяни и при който не може да се постигне пълно излекуване, ще е възможно постигане на контролирано състояние, продължаващо десетки години. Така пациентите с този вид заболяване ще бъдат пълноценна част от обществото, но ще имат нужда от специфични грижи, осигуряващи им добро качество на живот.

Тази година получихме подкрепата на Столична община и Национален дворец на културата – НДК, които днес ще осветят сградите си в червено.
Подкрепете и вие пациентите с рак на кръвта като се облечете в червено и публикувате своя снимка в социалните мрежи с хаштаг #животътнеспираначервено #ИновацияЗаЖивот
Споделете знанието