Световен ден за борба с рака

Днес отбелязваме Световния ден за борба с рака

На 4 февруари се обединяваме в опит да бъдат спасени милиони животи чрез повишаване на осведомеността за болестта. Според данни на Световната здравна организация (СЗО), ракът е водеща причина за смъртните случаи, причинени от хронични неинфекциозни болести, а всеки пети смъртен случай в света е в резултат на раково заболяване. Почти 80% от злокачествените заболявания се дължат на факторите на външната среда, начина на живот и бит на хората и тяхното поведение, навици и обичаи.
 

Доказана е ролята на 4-те основни рискови фактори – употребата на тютюн и тютюневи изделия, нездравословното хранене, намалената физическа активност и злоупотребата с алкохол. Употребата на тютюн е най-важният рисков фактор за рак причинява около 20% от смъртните случаи от рак в световен мащаб и около 70% от смъртните случаи от рак на белия дроб в световен мащаб.

На всички, които са засегнати пряко или косвено от рака и сега са в хаоса на неизвестното, преминават през ужасите на ежедневния сблъсък със здравна система и терапии, борят се със страховете си и се вцепеняват от мислите за липсата на едно евентуално утре, пожелаваме кураж, сила, светлина, късмет и постигане на крепко здраве!

Знайте, че не сте сами!

Знайте, че там вътре, някъде във всеки един от вас има жажда за живот и любов, която може да бъде силата, която ще ви преведе през трудните времена!
 
2021 е последната година от кампанията „Аз съм и аз ще” и ни показва, че нашите действия оказват влияние върху всички около нас, в нашите квартали, общности и градове. И че повече от всякога, нашите действия се усещат и отвъд границите и океаните. Тази година напомня за трайната сила на сътрудничеството и колективните действия.
На този Световен ден на рака, кой си ти и какво ще правиш?

Всяко едно от тези твърдения може да бъде твое:
  • Аз съм привърженик и ще предприема действия ❗
  • Аз съм застъпник и ще говоря открито ❗
  • Аз съм в ремисия и ще вдъхновявам другите❗
  • Аз съм лидер и ще разпространявам послание❗
  • Аз съм силен и ще намаля риска си от рак ❗

Който и да си, ти имаш силата да намалиш въздействието на рака върху себе си, върху хората, които обичаш, и в света.

Ти си героят на тази история. Ти можеш.

Материали по темата намери тук:

Споделете знанието